Дивовижна доля радянського актора Светлані, який був товаришем цесаревича Олексія

0
260

Пам’ятайте дідка, який прилаштовується пити пиво за трійцею Бувалий-Бовдур-Боягуз в «Кавказькій полонянці» або помічника героїні Нонни Мордюкової в «Діамантовій руці»?
Георгій Светлані був із тих акторів, яких глядачі точно знали в обличчя, але при цьому не пам’ятали прізвище і насилу називали фільми, в яких вони знімалися. А все тому, що Григорій Данилович – неперевершений майстер епізоду. Життя Григорія Даниловича була не менш цікава, ніж кіно.

Джерело: Георгій Светлані у фільмі «Діамантова рука».
Справжнє прізвище актора Пиньковский, а народився він в українських Лубнах в бідній селянській родині. Мати – скромна і боязка жінка – покірно терпіла витівки скандаліста і задираки батька і мало не щороку народжувала дітей. Батько був героєм російсько-турецької війни і за свої подвиги отримав призначення в роту «золотих» палацових гренадер, яка представляла собою спеціальну військову частину для несення почесних караулів при російських імператорів. Так, у 1903 році сім’я перебралася до столиці, де батько ніс почесну службу. А він скористався наявними пільгами і віддав молодшого сина на навчання в школу юнг при доблесного флотському гвардійському екіпажі, давши на прощання викладачам порада: «Частіше бийте, менше жерти давайте тоді з нього щось вийде…»
Удивительная судьба советского актера Светлани, который был товарищем цесаревича Алексея актеры
Джерело: Юнга Гриня Пиньковский.
Гринька виявив старанність у навчанні, домігся успіхів у вивченні морських премудростей і в 1907 році був визначений на річну службу на яхту імператора Миколи II «Штандарт», де його приставили до спадкоємця престолу Олексія для ігор. Тому багато часу він проводив у товаристві царських дітей.
Удивительная судьба советского актера Светлани, который был товарищем цесаревича Алексея актеры
Джерело: Спадкоємець (в центрі) з командою яхти «Штандарт».
Пізніше актор ніколи не приховував, що був близький до царської сім’ї, навіть у ті непрості часи, коли говорити про це було небезпечно. Простий сільський хлопчина став для спадкоємця російського престолу кращим товаришем по іграх. Він завжди намагався підняти настрій страждає від гемофілії, а тому позбавленому простих хлоп’ячих радощів, другу. Для Олексія він ходив колесом по палубі, дерся по канатах і виспівував пісні. Насилу вимовляючи прізвище нового друга, трирічний спадкоємець престолу називав Гришу «Пиковски». Сестри-княжни теж дружили з хлопчиком, часто фотографуючи його і знімаючи на любительську камеру. Знімків, подарованих дівчатками, у Гриші було багато, але більшість з них пізніше довелося знищити зі зрозумілих причин. Залишилося лише декілька.
Удивительная судьба советского актера Светлани, который был товарищем цесаревича Алексея актеры
Джерело: Олексій Миколайович (в центрі) серед юнг яхти «Штандарт». Третій зліва — Гриша Пиньковский.
На «Штандарті» Гриня Пиньковский прослужив весь 1908 рік. Але деяким придворним не сподобалося, що безродний юнга настільки наближений до цесаревичу. У 1909 році молодого матроса звинуватили в якомусь проступок і під цим приводом списали на берег.
У 1911 році Григорій Пиньковский закінчив Школу юнг Гвардійського екіпажу, що залишився в ньому працювати інструктором і паралельно вступив вчитися на Імператорські курси диригентів, успішно закінчив які в 1914 році. В акторську професію він прийшов не відразу. Працював грав на скрипці в Великорусском симфонічному оркестрі, був хормейстером танцмейстером, після революції грав у різних театрах в різних російських містах. На початку 1920-х він став студентом ГІТІС імені Анатолія Луначарського.
Удивительная судьба советского актера Светлани, который был товарищем цесаревича Алексея актеры
Джерело: Григорій Пиньковский — студент ГІТІС імені Анатолія Луначарського.
Саме в ті роки через плутанину у документах з Григорія став Георгієм, а в 1925 у нього з’явився псевдонім «Светлані». Будучи на гастролях, він отримав телеграму, що у нього в Москві народилася донька Світлана. У повному захваті він написав перші в своєму житті віршовані рядки:
Сьомого серпня, за планом,
Дружина народила доньку Світлану.
Було гордістю папани
У 1930-х виступу Георгій Светлані на естраді завжди мали величезний успіх. Він танцював, співав, грав на різних музичних інструментах, зображував Чарлі Чапліна. Кожен номер супроводжувався шквалом оплесків.
Удивительная судьба советского актера Светлани, который был товарищем цесаревича Алексея актеры
Джерело: Георгій Светлані
В 1941 році відбувся дебют Георгія Светлані в кіно. Початок зйомок у цій картині співпало з першим днем війни. Актори закінчували роботу над цим фільмом вже в евакуації. Всього він знявся в більш ніж півсотні фільмів, багато з яких стали класикою радянського кінематографа. Режисер Леонід Гайдай завжди прагнув знайти для актора кадр в своїх комедіях. Головна роль акторові дісталася лише раз. Це була роль спортивного масажиста, який розповідає неймовірні байки, у фільмі «Спорт, спорт, спорт». Його поява на екрані всього на кілька секунд створювало атмосферу особливої душевності.
Удивительная судьба советского актера Светлани, который был товарищем цесаревича Алексея актеры
Джерело: Георгій Светлані у фільмі «Кавказька полонянка».
Пам’яті Георгія Светлані