В Ізраїлі винайшли асфальт, самостійно очищається від льоду і снігу

0
257

Поки ми шукаємо кошти і можливості побудувати і відремонтувати дороги, в Ізраїлі вже щосили розробляють високотехнологічні дорожні покриття, які позбавлять людей від необхідності очищати їх від снігу та льоду. Компанія SAN Hitech запропонувала технологію, до якої відмінно підходить визначення «розумний асфальт».

Суть розробки ізраїльських вчених полягає в тому, що під шаром асфальту розміщують металеву сітку, яку можна, при необхідності, нагрівати. Температурні датчики, якими комплектується система, відстежують зміни в навколишньому середовищі і при похолоданні дають команду включити підігрів дороги.
В Израиле изобрели асфальт, самостоятельно очищающийся от льда и снега хозяйский подход
Система, яку назвали Snowless, абсолютно автономна і, не вважаючи ремонту і нечастого обслуговування, абсолютно не потребує втручання людини. Технологія SAN Hitech може використовуватися не тільки з новим дорожнім покриттям. Інженери придумали спосіб оснастити гріючої сіткою і старі дороги, не руйнуючи їх. Для цього спеціальною технікою прорізають в старому асфальті штроби і в них вкладаються елементи сітки.
В Израиле изобрели асфальт, самостоятельно очищающийся от льда и снега хозяйский подход
«Розумний асфальт» від компанії SAN Hitech — це не проект і не експериментальна модель. Така дорога, правда поки в єдиному екземплярі, вже експлуатується в Канаді.
Система не боїться самих лютих морозів — вона розрахована на експлуатацію при негативних температурах до -50 градусів Цельсія. Навіть при самих екстремальних холодів, сітка, розташована під дорожнім покриттям, здатна розтопити крижану кірку максимум за 15 хвилин.
В Израиле изобрели асфальт, самостоятельно очищающийся от льда и снега хозяйский подход
Очікується, що розробка SAN Hitech почнеться масово використовуватися вже в 2021 році. Спочатку підігрів отримають паркування великих торгових центрів, потім на черзі дороги аеропортів і тільки після цього Snowless почнуть укладати на шосе і проїзної частини вулиць.
Цікаво, чому вирішувати проблему ожеледі на дорогах взялися в теплому Ізраїлі, а не у нас в країні? Мабуть їм потрібніше.