Як оновити старий деревяний будинок?

0
346


Дерево – екологічно чистий матеріал з красивою м’якою текстурою і приємним оку кольором. Ηo з часом деревина втрачає свій колір, стає темною, a на поверхні з’являються відколи і вибоїни від механічних пошкоджень. Ηa деревину впливають різні види паразитичних мікроорганізмів: жуки-шашелі, спори цвілі і грибка, деревної синяви. Біопоразки не проходять безслідно, на дереві залишаються некрасиві синюваті і чорні плями, a також механічні ушкодження як результат життєдіяльності деревоїдних комах. Розглянемо детальніше основні проблеми, що виникають в процесі життя дерев’яних будівель, і способи боротьби з ними:
Механічні пошкодження на поверхні: відколи, вибоїни. Для усунення дефектів різних дерев’яних поверхонь усередині і зовні дерев’яного будинку застосовують шпаклівку по деревині Eurоtеx. Шпаклівку наносять на суху, очищену від старих неміцно тримаються покриттів поверхню. Роботи проводять шпателями з нержавіючої сталі або пластмаси.
Після нанесення рівного шару шпаклівки поверхню шліфують. Далі наносяться захисні матеріали (антисептичні текстурні покриття, лак і ін.).
На замітку: перед вибором шпаклівки варто визначитися, який колір фінішного покриття буде використовуватися, адже сучасні виробники пропонують різні колірні гами шпаклівки і необхідно, щоб тон шпаклівки збігався c тоном деревини. Це особливо важливо, якщо далі поверхня буде покриватися текстурним складом, так як вбирає здатність шару шпаклівки і деревини розрізняються і в місцях, оброблених шпаклівкою, може вийти «непрокрас».
Біопоразки деревини: деревне синява, грибок і цвіль. Сліди біопоразок можуть бути присутньою навіть на свіжої деревини, особливо за умови неправильного зберігання і сушіння. А дерево, яке стоїть на відкритому повітрі протягом декількох десятків років, взагалі зазвичай покрите великими плямами цвілі і грибка. Крім того, в результаті тривалого впливу сонячних променів деревина сильно темніє. Видалити біопоразки і потемніння деревини також можливо. Наприклад, відбілюючим складом WoodMastеr Іній.
Старі лакофарбові покриття, що відшаровуються видаляємо шпателем. Розчин наносимо пензлем або валиком на очищену від старих лакофарбових покриттів деревину. Для кращого відбілювання можна провести кілька циклів. Очищену поверхню промиваємо водою. Після застосування відбілюючих складів рекомендується наступна обробка деревини захисними складами для запобігання подальшого появи біопоразок.
На замітку: Якщо застосовуєте хлорний відбілювач, обов’язково використовуйте захисний одяг і рукавички. Хлорні відбілювачі не тільки освітлюють деревину, але і є прекрасними сильно діючими антисептиками.
Потемніла з часом деревина. Якщо деревина будинку потемніла протягом довгих років експлуатації, це не проблема – можна пофарбувати її всього двома шарами Акватекс Реставратора і будинок знову буде виглядати як новий. Крім того, якщо раніше будинок був пофарбований темні тони текстурними складами, а тепер є бажання перефарбувати його в світлі відтінки, то неколерованным (база А) складом Акватекс Реставратор можна легко домогтися бажаного світлого відтінку.
Акватекс Реставратор – покриття, яке містить важковимиваючий антисептик, захищає деревину від появи цвілі, синяви, грибка. «Грунт-антисептик «Акватекс Реставратор» застосовують за сухою (вологість не більше 15%) деревині. Склад наносять пензлем або валиком в 1-2 шари c проміжною сушкою між шарами і подальшим нанесенням захисних текстурних складів не менше 24 годин.
На замітку: застосовувати відбілювач додатково не потрібно. Склад володіє оптимальною покривістістю і надає деревині бажаний колір.
Ураження жуками червицями та захист від їх подальшого появи Для знищення деревопоражающіх комах і личинок і для запобігання зараження дерев’яних поверхонь використовують біоцидні склади. Для профілактики складу WoodMаstеr Антижук наносять або методом поверхневого нанесення пензлями, фарбами, валиком або садовим розпилювачем.
Вже уражену деревину обробляємо методом шприцювання: вводимо біоцидний розчин в отвори, що залишилися від діяльності комах.
Захистити деревину від біопоразки і атмосферних впливів бажано ще на стадії будівництва будинку. Ηo якщо обробка деревини не була проведена вчасно, то грамотне використання якісних деревозахистних засобів продовжить життя дерев’яного будинку на довгі роки.