10 найкрасивіших природних памяток Росії

0
266

Росія — величезна і цікава країна. Її природа ніколи не перестає дивувати багатством, різноманітністю і красою, вона наповнена душею і загадкою. Ось чому відвідати природні пам’ятки повинні не тільки художники або фотографи, але і кожний житель нашої країни.

Природа допоможе осягнути культуру і душу Росії не менше, ніж візити в музеї і на концерти.
10. Озеро Ельтон, Волгоградська область
10 самых красивых природных достопримечательностей России природа
Це найбільше солоне озеро в Європі, назване на честь селища, в якому воно розташоване. Ельтон — одне з кращих місць для омолодження та поправки здоров’я. Рідкі мінеральні води творять з людським організмом чудеса, за властивостями вони можна порівняти хіба що з Мертвим морем.
Рожева водна гладь озера правильної овальної форми, насичена рідкою мінеральною водою, яскраво блищить на сонці і оточена білосніжною сіллю. До того ж, глибина Эльтона — всього 10 сантиметрів, за нього можна навіть гуляти. В іншій країні за відвідування цього озера брали гроші, але в Росії це безкоштовно.
9. Озеро Кезеной-ам, Республіка Чечня
10 самых красивых природных достопримечательностей России природа
Дивно те, наскільки невідомо це озеро серед туристів. Воно розташоване на території між Чеченською республікою і Дагестаном в горах Північного Кавказу на висоті 1800 метрів. Наповнюється річками і струмками, але з нього жодна річка не виходить.
Це дуже красиве місце, придатне для туризму. Кезеной-ам наповнений холодною водою, але відпочивати поруч з ним комфортно. Гори Кавказу захищають це місце від подуву холодного вітру, дощі тут рідкісне явище, сонячно майже цілий рік. До того ж, Кезеной-ам оточений альпійськими луками, під час цвітіння створюють неймовірне видовище.
8. Кунгур печера, Пермський край
10 самых красивых природных достопримечательностей России природа
Ця крижана печера — одна з найбільш відвідуваних місць Сибіру й Уралу віком вже більше 10 тисяч років. Від пейзажів всередині печери можна позбутися дару мови: понад сімдесят глибоких і чистих підземних озер, безліч сталактитів і сталагмітів, замерзлі водоспади, крижані візерунки.
В печері постійно проводяться екскурсії, як групові, так і індивідуальні, тому не варто упускати можливість побувати там.
7. Авачинська бухта, Камчатський край
10 самых красивых природных достопримечательностей России природа
Камчатка — малозвідане і загадкове місце з яскравою природою. Авачинська бухта знаходиться на узбережжі Тихого океану і займає друге місце за величиною на всій планеті. На березі бухти розташований Петропавловськ-Камчатський, столиця Камчатського краю. З води виходять три скелі.
Згідно з легендою, одного разу троє юнаків вийшли до входу в бухту і врятували жили там людей від цунамі. В честь них місцеві жителі назвали скелі «Три брати», закріпивши, таким чином, це подія в історії.
6. Долина Гейзерів, Камчатка
10 самых красивых природных достопримечательностей России природа
Ця пам’ятка Камчатки визнана одним із семи чудес Росії. Саме заради єдиної в Євразії долини гейзерів туристи відправляються в настільки далеке і небезпечну місце.
Розташовується воно в Кроновском біосферному заповіднику і займає всього 6 квадратних метрів. На цій території розташовано 20 гейзерів, температура води в яких – 95 градусів за Цельсієм.
5. Озеро Байкал, Східна Сибір
10 самых красивых природных достопримечательностей России природа
Дивно, але в цьому озері-море міститься близько однієї п’ятої світового запасу прісної води. Тут є і тайга, і піщані пляжі, і степ. Якщо ви любитель дикої природи, ваш шлях лежить на півострів Святий Ніс і на прилеглі Ушканьи острова. На цих островах водяться нерпи.
На Байкалі обов’язково відвідайте мальовничий острів Ольхон. Потрапивши на острів, ви миттєво пориньте в його магічну атмосферу. Її причина в тому, що на острові розташовано багато сакральних, культових місць і священних мисів з власними легендами.
4. Ординська печера, Пермський край
10 самых красивых природных достопримечательностей России природа
На Ординська печеру звернули увагу лише порівняно недавно, в 90-ті роки минулого століття. У цей час дослідники почали активно її вивчати. Зараз в це місце з’їжджаються туристи і дайвери з усієї країни і навіть з-за кордону.
Ординська печера — довга на території Росії і всього Союзу Незалежних Держав (СНД). Більша її частина заповнена холодною водою. Підземелля вражає глибиною і прозорістю вод знаходиться в ній «басейну», який дуже полюбився дайверам.
3. Ельбрус, Кабардино-Балкарія
10 самых красивых природных достопримечательностей России природа
Двоголовий згаслий вулкан Ельбрус — це найвища вершина на території Європи. Входить в сімку найвищих вершин семи частин світу. Вулкан розташований на кордоні між Кабардино-Балкарської республіки і Карачаєво-Черкеської.
Ельбрус — престижне місце для альпіністів і рай для любителів гірськолижних курортів. Тут найкраще і найдешевше час для лиж — листопад. Якщо ж ви віддаєте перевагу відпочивати влітку, то відповідний період — червень. Це дощовий місяць, але в цей час можна побачити цвітіння рідкісних квітів — рододендронів.
2. Ленські Стовпи, Якутія
10 самых красивых природных достопримечательностей России природа
Територія відноситься до всесвітньої спадщини «ЮНЕСКО». Високі витягнуті скелі розташовані вздовж великої і красивої річки Лени. Похід на Ленські Стовпи буде незабутнім у будь-який час року. До того ж, це місце здавна було священним у якутів і евенків.
Тут шамани і старійшини спілкувалися з духами скель, а простим людям вхід на Ленські Стовпи був заборонений. Це поклоніння природі не дивно: Стовпи дійсно нагадують фігури людей.
Сьогодні ці примітні місця входять в однойменний природний парк. Крім скельних лабіринтів, гості парку можуть відвідати холодні північні піщані пустелі, печерні стоянки стародавньої людини, майданчики з унікальними екосистемами, що складалися тисячоліттями в умовах вічної мерзлоти.
1. Плато Путорана, Красноярський край
10 самых красивых природных достопримечательностей России природа
Плато розташоване в Сибіру за полярним колом, між Єнісеєм і Леною. 252 мільйони років тому на території Путораны відбулося виверження супервулкана, що вбило всіх живих істот в окрузі. Епізод названий Великим Пермським вимиранням.
Зараз місцевість покрита товстим застиглим лавовым шаром. На Плато Путорана повинен побувати кожен росіянин, адже це край тисячі водоспадів і десяти тисяч озер. Ці фантастичні пейзажі вразять кожного приїхав туриста. Вони важко піддаються опису.