6 цікавих фактів про фільм «Ласкаво просимо, або Стороннім вхід заборонено!»

0
334


Фільм «Ласкаво просимо, або Стороннім вхід заборонено!» була дипломною роботою режисера-початківця Елема Климова. Студенти Вдіку запросили знімати на «Мосфільм», хоча ректор інституту був проти самої ідеї цього фільму, вважаючи її шкідливою». Незважаючи на його заяви, Елем Климов все ж приступив до зйомок комедії про піонерському таборі, хоча сам ніколи там не був… Зйомки фільму могли бути припинені в будь-який момент, і кожні три дні Елем Клімов цікавився у директора стрічки, скільки грошей витратили, і говорив, що треба витрачати більше, щоб фільм важче було закрити. Одного разу роботу все-таки спробували перервати: на адресу знімальної групи в Туапсе прийшла телеграма з «Мосфільму» з вимогою повернутися в Москву. Директор картини її прочитав, розірвав на шматки і сказав режисерові: «А ми цієї телеграми не отримували».
6 интересных фактов о фильме «Добро пожаловать, или Посторонним вход воспрещён!»
На роль товариша Диніна режисер з самого початку хотів взяти актора театру «Современник» Євгена Євстигнєєва, але проти його кандидатури виступало керівництво «Мосфільму». Климову наполегливо пропонували взяти Михайла Пуговкіна — його б худрада затвердив без питань. Від своєї ідеї Клімов готовий був відступити тільки заради Леоніда Куравльова, але той був зайнятий на зйомках і від роботи відмовився. Тоді режисер поставив керівництву ультиматум: «Не хочете затверджувати Євстигнєєва, тоді знімайте самі!». Керівництво кіностудії здивувалося такого зухвальства вчорашнього студента, але Євстигнєєва затвердили.
6 интересных фактов о фильме «Добро пожаловать, или Посторонним вход воспрещён!»
На головну дитячу роль — Кістки Иночкина — запросили Вітю Косих. Він навчався в школі, яка знаходилася по сусідству з «Мосфильмом» і ассисенты часто приходили туди відбирати дітей на проби. Головним критерієм для відбору в «Ласкаво просимо…» було вміння плавати і школярі швидко зметикували, що вміють зараз підуть з уроків демонструвати своє вміння. Плавати зголосився весь клас, включаючи не вміє плавати Вітю… Відібрали 20 учнів, але запросили не плавати, а на «Мосфільм» — читати вірші і байки. За результатами проб затвердили Віктора Косих, для якого роль Кістки стала дебютом в кіно.
6 интересных фактов о фильме «Добро пожаловать, или Посторонним вход воспрещён!»
Ролі хлопчика, питає «А шо це ви тут робите?» спочатку в сценарії не передбачалося. З’явилася вона завдяки випадку. Як-то Елем Клімов з дружиною побував на черговому дитячому святі в Палаці піонерів на Ленінських горах. На оборатном шляху в тролейбусі він побачив Славу Царьова: «Такого обличчя я не бачив, — згадував режисер. — Від посмішки втриматися неможливо. Як такого упустити! Думаю: ну, раз немає такого персонажа у фільмі — треба його придумати». У сценарії його назвали «хлопчик з профілем Гоголя». На жаль, біографія В’ячеслава Царьова склалася драматично — він знявся в п’яти картинах, але професією кіно для нього не стало. Він був різноробочим, зловживав алкоголем, помер в 2006 році.
6 интересных фактов о фильме «Добро пожаловать, или Посторонним вход воспрещён!»
Найважчим випробуванням для Віті Косих і Слави Царьова став фінал фільму. Щоб зняти політ над річкою, їх підвісили на тонкій мотузці до купола павільйону «Мосфільму». Для безпеки пропустили ще дві сталеві нитки, які впиналися в тіло настільки, що хлопчики навіть намагалися відмовитися від зйомок. Віті ще довелося 27 раз з’їсти каструлю розсольнику. Причому, з жадібністю і апетитом. Після зйомок він зненавидів суп…
6 интересных фактов о фильме «Добро пожаловать, или Посторонним вход воспрещён!»
На готову картину відразу ж навісили ярлики: «антирадянська» і «антихрущевская». Спочатку режисер думав, що звинувачують його з-за теми кукурудзи, прослизає в картині, а виявилося, що причиною звинувачень став епізод з «похоронами» бабусі і виносом її збільшеного портрета. «Це вони Хрущова ховають!» — вирішили суворі цензори… Ситуацію врятувало втручання Сергія Герасимова, який в той час був головною фігурою у Вдіку. За його наполяганням фільм відіслали на дачу Хрущову. Хазяїн подивився і резюмував: «А чого ви його тримаєте? Нехай іде! Це смішно!». Через кілька днів після прем’єри пленум ЦК КПРС прийняв рішення про зняття Хрущова, і фільм почали показувати тільки на ранкових сеансах.
6 интересных фактов о фильме «Добро пожаловать, или Посторонним вход воспрещён!»