Як люди перетворюються на пропагандистів

0
299


Так, друзі — сьогодні буде цікавий пост про те, як люди перетворюються на пропагандистів. Думаю, всі ви добре знаєте (навіть якщо постійно не дивіться) одіозних товаришів з російського телебачення — на кшталт Дмитра Кисельова або Володимира Соловйова, але далеко не всі пам’ятають, що раніше ці люди виступали за абсолютно протилежні ідеали і відстоювали демократію.
Що змушує людей перейти в протилежний табір і змінити ідеалам своєї молодості? Тільки в грошах причина, чи є щось ще? І що буде з цими людьми, якщо влада в країні зміниться — змінять вони ще раз своїм нинішнім ідеалам?
Отже, в сьогоднішньому пості — розповідь про те, як люди перетворюються на пропагандистів.
Володимир Соловйов.
Как люди превращаются в пропагандистов ведущие
Одним з найбільш відомих і впізнаваних пропагандистів сучасного російського телебачення є Володимир Соловйов. Соловйов відомий своєю непримиренною «антизахідної» позицією і прихильником жорсткої лінії партії», а також своїми різкими висловлюваннями на адресу опонентів — до прикладу, у 2012 році він обізвав Навального «націоналістичної мерзотою». Що б не сталося в країні — Соловйов завжди захищає позицію властией, критикує «проклятих лібералів», а у всіх бідах Росії у нього винні «хохли і піндоси».
Що найцікавіше — таким Володимир Соловйов був не завжди. У 1990-му році Соловйов сам проживав в «проклятому Піндостані» — виїхавши з СРСР в Алабаму, де займався бізнесом, а також брав активну участь в підтримці Республіканської партії — збирав гроші і підписи для президента США Джорджа Буша-старшого. За власними словами Соловйова, в США він «виступав у церквах, на ротарианских зборах, а іноді на радіо і телебаченні». Мабуть, займатися всім цим, включаючи бізнес, його під тортурами примушували «прокляті піндоси», які не інакше як в несвідомому стані викрали Вольдемара і відвезли його до себе в прокляте буржуинство)
Та й, власне, политчические погляди у Володимира Соловйова коли-то були зовсім іншими. Вперше на телебаченні Соловйов з’явився в передачі «Процес» в 1999 році, разом з Олександром Гордоном, де Соловйов показував себе з досить непоганою боку. Пізніше була передача «До бар’єру» — в якій Соловйов часто критикував влади і виступав в ролі переконаного демократа. У 2009 передачу «До бар’єру» закрили, і Соловйов виявився не у справ, надовго зникнувши з телеекранів.
Новий виток популярності і затребуваності до Соловйову прийшов в 2014 році, коли він в дуже, скажімо так, видозміненому вигляді знову з’явився на телебаченні в передче формату «Вечір з Володимиром Соловйовим», де вже виступав з вкрай державницьких і анти-демократичних позицій. Власне, саме такого Соловйова ми і знаємо сьогодні.
Що саме сталося з Володимиром? Багато хто вважає, що тут питання в банальному бажанні слави і грошей. При цьому, як і багато інші «патріоти», Соловйов воліє відпочивати на тому самому критикуемом «загниваючому Заході», на що йому періодично вказують в твіттері — у відповідь Соловйов після 2-3 реплік «зливається» і баніт співрозмовника:
Как люди превращаются в пропагандистов ведущие
Та й нерухомість Соловйов вважає за краще купувати не в Росії, а в «країнах проклятого НАТО» — згідно з матеріалами розслідування Олексія Навального, у Соловйова є дві вілли на озері Комо в Італії, а також інша нерухомість в країнах «загниваючого капіталізму».
Дмитро Кисельов.
Как люди превращаются в пропагандистов ведущие
Ще одним одіозним пропагандистом з російського телебачення є Дмитро Кисельов — саме він накручує російських телеглядачів розповідями про «радіоактивному попелі», про «хохлів, які замерзають п’ятий рік поспіль» і історіями про живцем розіп’ятих російськомовних снегирях в трусиках — після чого порушені пропагандою любителі СРСР з підвиду «берсерк» їдуть воювати в Україну — звідки повертаються каліками або не повертаються взагалі.
Історія Кисельова чимось нагадує історію Соловйова — на відміну від більшості своїх телеглядачів, він багато разів бував на тому самому «загниваючому Заході» і встиг попрацювати на заході СРСР кореспондентом у Швеції. У 1991 році Дмитро Кисельов навіть підтримав свою колегу Тетяну Міткову — яка відмовилася зачитувати повідомлення про введення радянських військ в Вільнюс. У ті часи Дмитро Кисельов був переконаним демократом, вів ліберальну передачу «Вікно в Європу», а на початку двотисячних тісно співпрацював з радіостанцією «Ехо Москви».
У дев’яності роки Кисельов говорив правильні речі — «журналіста не можна відокремити від етики. Часто це просто агітатори. Завдання журналіста — це показ вірних пропорцій світу». Послухайте, це говорить ніби інша людина:https://www.youtube.com/watch?v=4gZiFjijAsI
А пізніше все стало змінюватися. Перероджений Кисельов з’явився на телебаченні в 2012 році — коли протести в Росії стали набирати неабияку силу. Саме тоді на телебаченні з’явилася передача Дмитра Кисельова «Вісті тижня», де він професійної пропагандистської манері почав переконувати телеглядачів, що країна йде правильним курсом, а всі, хто вважає інакше — дурні, зрадники, п’ята колона і «вороги народу».
Новий виток пропаганди від Кисельова почався в кінці 2013 року, з початком Евромайдана.
Путіна дуже страшила доля полковника Каддафі, він боявся, що протести з України перекинутися і на Росію, що люди нарешті розберуться, що до чого — і судячи з усього, перед російськими ЗМІ була поставлена грандіозна за масштабом завдання — показати Євромайдан не тим, чим він являлася насправді революцією за рух України до Європи і проти совкових казнокрадів та корупціонерів, а виставити його «фашистським переворотом» і всіляко очорнити. Грошей на цю задачу не шкодували — і ось з уст Кисельова полилися розповіді про те, що на вулицях у Києві вбивають всіх російськомовних, що українські фашисти вже готуються наступати на Москву, що Україна вже давно перестала існувати як держава та інше подібне.
Що цікаво — багато приїжджають в той час в Київ росіяни дивувалися, наскільки всі ці вигадки не відповідають дійсності, ходили за київським кафе, купували сувеніри, вільно спілкувалися з усіма російською і бачили у відповідь тільки теплоту і посмішки — але потім поверталися в Росію, забували про все побачене в Києві, знову потрапляли під зміїні чари зомбоящика і починали скрикувати в інтернеті «фашисти!», «бендери!», «дійдемо до Києва за два дні!».
Що ж сталося з Дмитром Кисельовим? Багато хто також вважають, що тут питання в банальних грошей і відсутності принципів — проект Thr Insider опублікував деякі подробиці з життя кремлівського пропагандиста — приміром, у 2014 році Кисельов придбав квартру на Кольоровому бульварі в Москві за $4,6 мільйона доларів, і це далеко не єдина його нерухомість.
Олег Кашин.
Как люди превращаются в пропагандистов ведущие
Не менш цікава і доля російського журналіста Олега Кашина. Він менш відомий телеглядачам — але зате користується чималою популярністю в інтернеті. Колись Олег Кашин робив сміливі репортажі, за що неодноразово піддавався нападами. У 2005 році Олег був присутній на першому з’їзді прокремлівського руху «Наші», де був спійманий активістами руху, виведений на сцену і оголошений «ворогом Росії», після чого його незаконно утримували в замкненому номері пансіонату.
У 2010 році Кашина не пустили на зустріч з президентом Росії, мотивуючи відмову тим, що журналіст знаходиться в так званому «Чорному списку ФСТ» — тому що він був затриманий на «Марші незгодних» трьома роками раніше. Приблизно в той же час представники так званої «Молодої гвардії Єдиної Росії» називали Кашина «ворогом всього російського народу». У тому ж 2010 році Олег Кашин був сильно побитий невідомими — головним мотивом нападу вважався конфлікт Олега з прокремлівськими організаціями.
А пізніше Олег Кашин став змінюватися. Тон його статей все більше і більше зміщувався в прокремлівську бік, а остаточну «крапку» в цьому питанні Кашин поставив у грудні 2018 року — коли виступив на телеефірі у Скабеевой. Журналіст Леонід Невзлін написав тоді, що «прийняття Кашина в ряди кремлівських пропагандистів успішно відбулося».
Как люди превращаются в пропагандистов ведущие
В пропагандистській передачу Олег Кашин зривав оплески, підморгування в стилі «о, наш чоловік в Лондоні!» (Кашин з 2012 року живе в еміграції). А закінчила Скабеева свою передачу словами «це подарунок не тільки нам, але і вам тепер, Олег» — до цього Кашин говорив про подарунок кремлівської пропаганди…
Епілог.
Ну що тут сказати? Думаю, що в разі та з Кисельовим, і з Соловйовим причиною такого переродження стали гроші. Це дуже банально і очікувано для багатьох, хто не може встояти перед величезними грошима, зраджує своїм принципам і не замислюється про те, який слід вона залишить на Землі і про те, що у труни кишень немає.
Такі справи.