Імперія Строганових

0
305

Сім’я великих російських промисловців, якої в якийсь момент належала половина країни. Майже 300 років Строганова були найбагатшими людьми Росії. І іноді саме їх гроші рятували державу. Завдяки цій родині територія нашої країни збільшилася вдвічі…

Викуп Великого князя
Як-то в бою з татарами потрапив Великий князь московський Василь Темний в полон. За себе він обіцяв дати стільки викупу, скільки зможе. І виконав свою обіцянку: за одними даними, росіяни за князя заплатили майже тридцять тисяч рублів, за іншими – астрономічну суму – двісті тисяч.
Империя Строгановых
Обіцянка-то князь виконав, та не зовсім своїми силами. Чи То всю суму, то значну частину її заплатив якийсь Лука Строганов, новгородський громадянин, судячи з усього, дуже багата людина.
Не дивно, адже серед іншого він збирав оброк зі значної частини Двінській землі: Холмогор, Падрина цвинтаря, острови Курей та інших місць. За зроблене добро сам Лука та його нащадки отримували багатьох милостей від государів, головна серед яких – брати гроші у борг і не віддавати.
Строганови і Єрмак
Спадкоємці Строганових і сьогодні наполягають на тій версії, що саме їхні предки мотивували Єрмака на підкорення Сибіру. Чи це Так?
Империя Строгановых
Єрмак є до Строгановим. Рис. Н. Дмитрієва-Ориенбургского за гравюрою Шублера. 189
Історик Іван Скринніков наводить у своїй книзі про Ермаке текст царської грамоти від 1582 року, в якій чорним по білому дається вказівка Строгановим «під страхом великий опали» повернути Єрмака назад і використовувати його для оберігання пермського краю».
Строганови прекрасно знали сили Кучума. Вони повинні були розуміти, що відправляти п’ять козачих сотень проти війська з кількох тисяч воїнів щонайменше ризиковано.
Крім того, під час відправлення Єрмака в Сибірський похід вотчинам Строгановим погрожували війська татарського царевича Алея. Єрмак відбив їх від Чусовых містечок, і вони влаштували розгром на Солі Камськой. Тобто Єрмак кому був потрібен на Уралі, так це Строгановим.
До царя далеко
Аніка Строганов, який вважається родоначальником династії солепромышленников, прийшов в бізнес у вісімнадцять років, після смерті батька і старших братів. За короткий термін він зміг не тільки примножити доходи вже працювали солеварень і відкрити нові – Строганови перетворилися на Північному Уралі якщо не царів, то, принаймні, в місцевих губернаторів.
Империя Строгановых
Аніка Строганов був одночасно і промисловцем, і царським чиновником: він стежив за дотриманням правил торгівлі з англійськими, німецькими та іншими іноземними купцями. І, зрозуміло, користувався службовим становищем, ведучи з іноземцями справи. Освоєння Сибіру почалося за наказом Строганова, який шукав там хутрових звірів.
Строганов засновував міста, обзавівся власним військом для захисту східних кордонів, ссуживал гроші Івану Грозному, отримував від царя наділи «у вічне користування» — в цілому досягли розмірів в декілька мільйонів десятин.
Граф Священної Римської імперії
Поступово реальний вплив Строганових на життя держави стало позначатися на їх титулах. Василь Шуйський завітав їх в імениті люди, Петро Перший – дворяни, а при Катерині другій вони додали до інших звань і дворянство європейське.
У 28 років Олександр Строганов був відряджений до Відня, щоб привітати ерцгерцога Йосипа з одруженням. Він так добре впорався зі своїми обов’язками, що ерцгерцогом був йому подарований титул графа Священної Римської імперії. На той момент в Росії Строганов був всього лише бароном.
Империя Строгановых
Граф європейський, а через деякий час і російський, Олександр Строганов жив на широку ногу. «Дві людини у мене роблять все можливе, щоб розоритися і ніяк не можуть!» — казала про нього і графі Наришкіні Катерина Друга.
До кінця життя Олександра Строганова все-таки вдалося досягти цієї мети: живучи на широку ногу, він примудрився не тільки розтратити стан, нагромаджене предками, але і влізти в борги: він залишився винен кредиторам близько трьох мільйонів рублів.
Строганов-якобинец
Син Олександра Строганова Павло отримав європейську освіту. Як і батько, він раніше багатьох російських дворян став активним учасником не тільки російської, але і європейської суспільного життя, відчував себе громадянином Європи.
Империя Строгановых
Якщо батько був знайомий з Вольтером, то його син у вільнодумстві зайшов ще далі. Маючи вихователя, який став членом французького Конвенту, Павло не міг не загорітися ідеями Великої французької буржуазної революції. Під ім’ям Поля Очера він вступив у клуб «Друзів Закону», якобинскую організацію.
Революцію він зустрів у Парижі, а насолодитися її плодами і, приміром, стати жертвою розгрому якобінців, не встиг: батько викликав його в Петербург, вважаючи, що вісімнадцятирічному Павлу краще вступити на російську службу, ніж ризикувати ім’ям, а можливо, і життям у Франції.
Європейське минуле не завадило ані дружбу Павла з Олександром Першим, ні його блискучої військової служби.
Строганов-вихователь
Якщо Павло Олександрович Строганов європейський та петербурзький, то Сергій Григорович Строганов московський. Він припадав одночасно троюрідним племінником і зятем Павлу, оскільки одружився на його дочці Наталі. Як і його тесть, Сергій зробив хорошу військову і придворну кар’єру: служив ад’ютантом, пізніше – генерал-губернатором.
Империя Строгановых
Куди більше, ніж військова справа, Сергія Строганова цікавили наука, освіта і мистецтво. Він заснував першу в Росії безкоштовну малювальну школу, заснував Імператорську Археологічну комісію, споряджав археологічні експедиції на південь країни, був меценатом. А також – вихователем цесаревичей.
Під його керівництвом відбувалося навчання синів імператора Олександра Другого: Миколи, Олександра (згодом імператора Олександра Третього), Володимира та Олексія.
Строгановская дача
Строгановская дача була улюбленим місцем розваг столичного світського суспільства: не тільки завдяки гостинності та хлебосольству її господаря, але також тому, що сама дача – твір мистецтва, своєрідна одіссея. Тут кожен міг стати не тільки гостем, але і мандрівником.
Империя Строгановых
Центром дачі був ставок, що символізував море, в центрі якого був острів. З острова, сидячи на гиппокампах, обозревала округу статуя Нептуна. Там же перебувала прекрасна Каліпсо, яка тримала в полоні Одіссея.
На дачі було побудовано кілька павільйонів, які називалися: Мусульманський, Обеліск і Єгипетські ворота. Вони нагадували про поневіряння Одіссея. Нарешті, у володінні Строганових перебувала «гробниця Гомера», куплена Олександром Строгановим у одного офіцера, який повернувся з турецького походу.
Зберігся вислів самого Строганова про саркофазі: «При вигляді цього пам’ятника я не зміг не вигукнути: не пам’ятник чи це Гомеру? З тих пір все уклали, що я володію гробницею Гомера».