Гроза небес: 6 знакових важких бомбардувальників Другої світової війни

0
261


Четырехмоторные важкі бомбардувальники грали ключову роль у театрі військових дій. «Небесні тихоходы» і «Літаючі фортеці» — саме вони контролювали повітря і вселяли страх ворожим військам. Вперше використані Люфтваффе під час вторгнення в Польщу стратегічні бомбардувальники незабаром були практично у всіх учасників військового конфлікту.
Heinkel He 177
Гроза небес: 6 знаковых тяжелых бомбардировщиков Второй мировой войны
Heinkel He 177.
Під час польської компанії і лондонського «бліцу» Німеччина більшою мірою експлуатувала середні бомбардувальники, такі як Heinkel He 111, Dornier Do 17 і Junkers Ju 88. Після цього Люфтваффе ефективно використовував тільки один важкий бомбардувальник — Heinkel He 177, який експлуатувався з грудня 1942 року. Бомбардувальник отримав прізвисько «Літаючий феєрверк». Літак міг транспортувати на борту 1000 кг бомб на відстань до 6500 км Всього за час війни було вироблено трохи більше тисячі примірників Heinkel He 177.
Avro Lancaster
Гроза небес: 6 знаковых тяжелых бомбардировщиков Второй мировой войны
Avro Lancaster.
Важкий чотиримоторний бомбардувальник Avro Lancaster стояв на озброєнні британської армії, починаючи з 1942 року. Аж до 1963 року літак експлуатувався канадськими ВВС. На рахунку Avro Lancaster більше половини всіх скинутих бомб Королівських ВПС під час Другої світової війни. У загальній складності «Ланкастери» здійснили близько 150 тисяч бойових вильотів і скинули 600 тисяч бомб. Всього було вироблено 7300 примірників цього літака.
Handley Page Halifax
Гроза небес: 6 знаковых тяжелых бомбардировщиков Второй мировой войны
Навантаження бомб на Handley Page Halifax.
Британський «Галіфакс» входить у трійку наймасовіших важких бомбардувальників Другої світової. Перший бойовий виліт «Галіфакса» 10 березня 1941 року під час нападу на Гавр виявився невдалим — британський винищувач помилково збив свій же бомбардувальник. Всього під час війни було вироблено 6178 одиниць «Галіфакса». Крім Великобританії бомбардувальник стояв на озброєнні у Франції, Австралії, Канади, Пакистану та Єгипту.
Boeing B-17 Flying Fortress
Гроза небес: 6 знаковых тяжелых бомбардировщиков Второй мировой войны
Boeing B-17 Flying Fortress.
Одним з найбільш ефективних бомбардувальників Другої світової війни вважається американський Boeing B-17 Flying Fortress («Літаюча Фортеця»). Всього було вироблено 12700 одиниць бомбардувальника. Изначала «Літаюча фортеця» використовувався британськими ВПС, але після вступу у війну США літак знайшов друге життя і отримав культовий статус. Бомбардувальник міг перевозити 2,2 тонни бомб на відстань в 3 тисячі кілометрів. B-17 славився також своєї «живучістю». Відомі випадки, коли літак успішно повертався на злітну смугу з одним працюючим двигуном або без частині крила.
Consolidated B-24 Liberator
Гроза небес: 6 знаковых тяжелых бомбардировщиков Второй мировой войны
Consolidated B-24 Liberator.
Іншим не менш відомим важким бомбардувальником ВПС США був Consolidated B-24 Liberator, який також використовувався Британією в битві за Атлантику. Вважається наймасовішим бомбардувальником в історії авіації. Всього було вироблено 18,5 тисяч примірників «Либерейтора». США часто використовували B-24 спільно з B-17 як частину стратегічної бомбардувальної кампанії над материковою Європою. У порівнянні з «Літаючою фортецею» конструкція «Либерейтора» була істотно допрацьована. Бомбардувальник був набагато швидше, могутніше і маневреннее.
Short Stirling
Гроза небес: 6 знаковых тяжелых бомбардировщиков Второй мировой войны
Short Stirling.
Short Stirling був першим чотиримоторним британським бомбардувальником, прийнятим на озброєння під час Другої світової війни. Його бойова кар’єра була відносно невеликою, так як незабаром бомбардувальник був замінений на більш досконалі моделі. Тим не менш Short Stirling встиг скинути близько 27 тонн бомб до 1943 року. Більшість технологій «Стрирлинга» згодом були застосовані в «Галіфаксі» і «Ланкастер».